1. Home
  2. Fanzone
  3. Marjolein Bastin

Marjolein Bastin Fanzone

Marjolein Bastin-fanzone

Marjolein Bastin houdt van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Als kind verwonderde zij zich al over vogelnestjes en konijnen in haar eigen tuin, waar zij zich liet inspireren door de pracht van de natuur. Zij ontdekte in tekenen en schrijven een taal om deze liefde met miljoenen anderen te delen. In deze fanzone ontdek je de natuur door de ogen van Marjolein Bastin en kun je échte Marjolein Bastin-kaarten versturen van haar inmiddels wereldberoemde natuurtekeningen. Bovendien vind je hier bijzondere bureaubladachtergronden en een exclusief interview met Marjolein Bastin. De ontdekkingsreis door de natuur eindigt hier met het sturen van e-cards met de mooiste planten en dieren in de hoofdrol!

Gratis e-cards

Echte kaarten

Facebook

Spelletjes

Spelletjes

Marjolein Bastin aan het woord

De bijzonder succesvolle samenwerking tussen Marjolein Bastin en Hallmark Cards startte in 1974. Ben jij benieuwd hoe haar fascinatie voor de natuur is ontstaan of hoe zij haar ontdekkingsreis in de natuur met jou probeert te delen? Lees dan het interview dat wij hadden met deze bijzondere en gepassioneerde vrouw.

Was u als kind al gefascineerd door de natuur?

“Eigenlijk vanaf het moment dat ik buiten kwam. Vanaf het allerprilste moment ben ik verrukt geweest van alles in de natuur om me heen, vanaf het moment dat mijn moeder mij buiten zette. Het is een ontdekkingsreis geweest vanaf mijn tweede jaar tot nu waarbij ik iedere dag weer iets nieuws ontdek of dingen met nieuwe ogen bekijk. Door een bepaald licht, door de seizoenen of door je eigen stemming ziet de natuur er telkens anders uit. Ik ben ook gefascineerd door de permanente vernieuwing in de natuur, dat het een doorlopend proces is van groeien, bloeien afsterven en dan weer opnieuw”.

Waar heeft u zich het laatst over verwonderd in de natuur?

“Toen ik voor het eerst in veel jaren weer in Limburg was, verwonderde ik mij over de rijkdom aan landschappen in dat gebied: heuvels, heggen, houtwallen, kronkelwegen, een hele rijke omgeving die ik toen weer met mijn eigen ogen zag. En wat ik als een heel mooi moment in die wandeling ervoer, was de zon die door de pluizen van de bosrank scheen. Dat is ineens zo mooi dat je gewoon uit je dak gaat. Ik herinner me ook de bessen van de heggenrank waar ook de zon op scheen, alsof mijn tekening al helemaal klaar voor me lag. Het erge is alleen dat ik het zelf nooit zo mooi kan maken”.

Wat wilt u met anderen delen middels uw tekeningen?

“Tekenen is het overzetten van een gevoel in een andere taal. De verrukking die ik op een bepaald moment voel probeer ik te vangen in een tekening. De tekening hoeft er niet exact zo uit te zien als wat ik in de natuur gezien heb, zolang alle elementen er maar in verwerkt in zijn. Wat de natuur zo prachtig maakt is de eeuwige beweging die er in zit, ook al zou je permanent op hetzelfde stukje aarde zitten. Het gaat niet alleen om het kijken, maar ook het voelen en ruiken. Het ondergaan, zelfs als klein kind, heb ik in hevige mate en het is zo’n ontzettend rijk gevoel dat ik het niet voor mezelf kan houden”.

Wat is de leukste reactie die u ooit kreeg op uw tekeningen?

“Er is eigenlijk geen allerleukste reactie, maar op het moment dat iemand even zijn adem inhoudt omdat hij een tekening mooi vindt dan weet ik dat ik geslaagd ben in dat wat ik wilde zeggen met die tekening. Dat merkte ik vooral tijdens de tentoonstelling in Den Bosch vorig jaar, toen ik kon zien wat de tekeningen doen met mensen, hoe mensen daar naar kijken. Ik zag toen ineens dat het een taal is die echt leeft. Ik vond dat eigenlijk heel heerlijk om te zien, zo direct. Als ik met een tekening bezig ben, hoop ik op die reactie. Dat mensen ineens zien hoe mooi een slakkenhuisje is, of wat een teer moment het is als een ouder de stuntelige kinderen buiten het nest voert.
Of hoe mooi een vlekje op een blaadje kan zijn. Iedere tekening is een ontdekkingsreis”.